Mijn haat-liefdeverhouding met de ochtendtraining

Mijn haat en liefde verhouding met de ochtendtraining

Je bent nog heerlijk in dromeland en ligt lekker warm onder je dekens en je hoofd nog begraven in het kussen als om 5.30u je wekker gaat… Jep, het is weer zover, de ochtendtrainingen zijn weer begonnen. De één zal wat eerder uit bed moeten en de ander wat later. Maar laten we eerlijk zijn, ochtendtrainingen zijn altijd even een drempel, een grote drempel. Je moet je warme bed uit, door de kou op je fiets (of als je geluk hebt in de auto) en in het koude water.

Het ergste moment vind ik persoonlijk altijd het uit bed gaan en de lamp aan doen. Mijn ogen kunnen nog maar nauwelijks het licht aan en mijn wallen maken het bijna onmogelijk om mijn ogen te openen. Op dat moment ben ik boven aan de hoge drempel van de ochtendtraining. Hierna gaat het bij mij langzaam wat beter. Mijn maag begint al meteen vrolijk te borrelen (want zodra het licht aan gaat, dan gaat ook mijn hongersysteem aan) en ga ik, nadat ik het dichtsbijzijnde trainingspak aan heb gedaan, naar beneden om te eten.

Eenmaal beneden aangekomen maak ik een heerlijk warm havermoutpapje met pindakaas en rozijnen (elke ochtendtraining hetzelfde recept). De ochtend is bij mij één groot ritueel geworden. Vervolgens stap ik op de fiets en als de laatste drempel is genomen, namelijk in het water springen, wordt het langzaam beter. Tijdens de training begin ik al langzaam te denken aan de warme douche die op mij staat te wachten en de frisse shampoo die ik straks eindelijk in mijn haar kan doen.

Als ik terug ben van de training en ik een tweede ontbijt aan het maken ben, denk ik toch elke keer : “Zo erg was het niet, eigenlijk wel lekker die ochtendtraining”. Ja mensen, ik heb er een echte haat-liefdeverhouding mee. Als ik wakker word vraag ik mij af waar ik in godsnaam mee bezig ben, en als ik terug kom viel het allemaal mee.. herkenbaar? Ik heb wellicht een paar goede tips die je helpen om die ochtendtrainingen iets beter door te komen.

  • Tip 1: NIET SNOOZEN! Wil jij je verslapen en een training missen? Eigenlijk niet, dus ik denk altijd, ik moet er toch uit, dus dan maar in één keer. Als de wekker gaat doe ik meteen mijn lampje bij mijn bed aan en sta ik op. Een moeilijke stap die niet altijd even soepel gaat, maar het helpt om niet in je eigen zelfmedelijden weer in slaap te vallen.
  • Tip 2: Routine. Ik heb altijd een vast routine dat ik bij iedere ochtend volg. Ik sta op, doe trainingspak aan, gooi een plens water in mijn gezicht, poets mijn tanden, ik eet iets en ik ga naar de training. Door een vast routine hoef je niet na te denken op de vroege ochtend (mijn hersenen kunnen nog heerlijk doorslapen) en je vergeet niets.
  • Tip 3: Voorbereiding. Probeer zoveel mogelijk voor te bereiden. Maak je brood de avond ervoor al klaar, pak je tas in, zet je fiets klaar of leg je autosleutels klaar en de kleding die je aantrekt. Opstaan ver voordat de zon opkomt is niet voor iedereen een feest, dus maak het jezelf eenvoudiger door alles al klaar te hebben zodat je het rustiger aan kunt doen!
  • Tip 4: Het is het waard. Denk aan waar je het voor doet. Elke training is er één en jij hebt er al een training op zitten als anderen nog moeten. Je begint je dag fris en (soms iets minder) fruitig. En zoals ik al zei, als je weer thuis of op je werk bent zit je met een voldaan gevoel op de bank of op je stoel. Dus zet je over je zelfmedelijden heen, niemand is ooit dood gegaan aan vroeg opstaan, en let’s go!

Ik hoop dat jullie wat aan de tips hebben, en dat jullie haat-liefdeverhouding met de ochtendtraining iets meer liefde wordt dan haat!

Lees ook: Begin het nieuwe seizoen goed, trainingsbikini’s, Verschillende soorten paddles.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *