HOE DEAL JIJ MET EEN SAAIE TRAINING?

Voordat je verder leest wil ik zeggen, trainingen zijn nooit saai van zichzelf. Je bepaald zelf hoe jij een training benaderd en invulling geeft. Dit kun je samen met je trainer doen of door jezelf uitdagingen te geven in een training. Wel kan het zijn dat je soms minder motivatie hebt om een training te zwemmen! Hiervoor geef ik je graag tips!


Iedereen zal het gevoel kennen. Je zit niet lekker in je training en hebt eigenlijk meer zin om thuis op de bank te liggen of andere dingen te doen. Hoe ga jij om met deze trainingen? Je kunt er aan toegeven en eerder de training te verlaten of zelfs helemaal niet te komen. Maar wat ik denk, is dat deze trainingen juist het aller belangrijkste zijn! De trainingen waarbij je jezelf door het bad moet slepen en je motivatie ver te zoeken is, zijn de ultieme test.

Hoe ga je hier mee om en hoe probeer jij hier het beste van te maken? Het”geen zin meer hebben” is puur mentaal en de oplossing ligt dan ook op het mentale vlak. Ik heb zelf natuurlijk ook soms een motivatiegebrek tijdens de training. Naast het feit dat ik mijn mede-zwemsters op mijn baan natuurlijk laat weten dat ik vandaag echt geen zin heb, probeer ik wel om andere focuspunten te vinden om de training door te komen.

Stel je voor, je bent door het inzwemmen heen en staat klaar om te horen wat de kern zal zijn van deze training. Je trainer neemt het woord en zegt: Nou dames en heren, vandaag gaan we werken aan onze uithouding en dit gaan we doen door 2 keer 1000m te zwemmen.


Tip 1

Als dit op dagen gebeurt dat je al weinig zin hebt, dan is het laatste sprankje zin op dat moment ook verdwenen (bij mij in iedergeval) Wat probeer ik dan als eerste te doen? Ik probeer eerst om een techniekpunt in gedachten te nemen. Schoolslag is iets wat ik leuk vind om te doen en als er sets zijn zoals hierboven die veelal in borstcrawl gezwommen moeten worden, doe ik graag wat schoolslag tussendoor. Dit doe ik door bijvoorbeeld aan mijn keerpunten werken tijdens dit soort sets. Door na een keerpunt een slag onderwater te maken en borstcrawl verder te zwemmen zwem ik niemand in de weg en kan ik toch mijn gedachten richten op iets specifieks. Dit is dan ook meteen mijn eerste tip. Probeer je gedachten ergens op te richten. Dit kan zijn je techniek, het aantal slagen dat je maakt in een baan of door gewoon te wisselen van slagen per 50 of misschien 100 meter.

Tip 2

Zijn de mensen waarmee je op één baan zwemt ongeveer even snel? Kijk dan of je kunt wisselen van koppositie. Iedereen heeft de volgende zin al 100 keer gehoord: Nee, ga jij maar voor, of, ik ga niet voorop! Wissel per 100 meter van koppositie zo hoef je EN niet alles voorop EN niet echt te tellen EN je hebt soms even rust wanneer je weer achteraan moet sluiten. Ik zie alleen maar voordelen. Die duizend meter gaat nu sneller voorbij en je hebt meer het gevoel dat jullie je samen door die sets heen zwemmen.

Tip 3

Er zijn nog meer dingen die je kunt proberen om een training leuker te maken en meer motivatie te krijgen op de dagen dat het even moeilijk gaat. Het zwemmen van duizend meter word een grotere uitdaging als je dingen als zoomers, paddels of je snorkel gaat gebruiken. Het geeft weer iets om je op te focussen en kan helpen om de tijd sneller voorbij te laten gaan.


Tot slot

Iedereen heeft wel eens een minder goede dag. Probeer je er niet door mee te laten sleuren. Hoe lastig het ook kan zijn, probeer iets te vinden wat je motivatie terug geeft. Probeer dingen uit, of overleg met je trainer hoe je de training het beste kunt aanpakken. Zeker als je vaker merkt dat je motivatie minder is, is het goed om hierover te blijven communiceren. En dan bedoel ik niet communiceren in de zin van klagen, nee, praat erover waar het vandaan komt en hoe je het zou kunnen aanpakken. Wees niet bang om in eens set soms wat andere dingen te gaan doen. Zorg hiervoor wel dat je andere niet hindert in de baan, maar zorg wel dat jij het maximale uit je training kan halen!

Lees ook: Mijn haat-liefdesverhouding met de ochtendtraining en doelen stellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *