BEREID JE GOED VOOR OP JE ZWEMTRAINING

In het vorige blog heb ik je tips gegeven hoe jij met een saaie zwemtraining om kunt gaan. Nu is het tijd voor positiviteit en snelheid! In dit blog zal ik je meer vertellen over hoe jij een zwemtraining goed kunt beginnen. Dus hoe bereidt jij je voor op welke training dan ook. Zwem-, land- en/of krachttraining het maakt niet uit, zorg dat je een goed begin maakt.

Tip 1, weet wanneer je traint

Ja, dit lijkt een inkoppertje, want wie weet nou niet wanneer hij of zij traint?! Nou ik zal je vertellen, ik heb al een aantal keer zelf meegemaakt dat de dag sneller gaat dan je eigenlijk zou willen en dat je om bijvoorbeeld kwart voor 5 er achter komt dat je training al over 15 minuten begint… Niet het ideale scenario kan ik je zeggen. Je vliegt naar je tas, zoekt paniekerig naar je badpak/zwembroek (die op dat moment natuurlijk op wonderbaarlijke wijze niet ligt daar waar je hem altijd neerlegt) en gooit de eerste de beste handdoek in je tas.
Zorg dat je bijvoorbeeld s´avonds al alles klaar zet wat je de volgende dag nodig gaat hebben tijdens de training. Dit kan je zwemtas zijn, je plank etc. of je bidon. Zet alles klaar en pak alles alvast in zodat je niet in stress situaties komt voor de training. Weet dus wanneer je tijd hebt om alles in te pakken en zorg dat je ruim voor je training alles alvast klaar hebt staan.

Tip 2, weet hoe de trainingsopbouw is

Vraag je trainer eens om de jaarplanning, of hoe de komende weken de trainingen er uit zullen zien. Op deze manier kun je inspelen op het soort training dat je te wachten staat. Dit kan zijn in de vorm van voeding of door bijvoorbeeld toch niet op zondag avond te gaan stappen als je op maandag avond een pittige training hebt staan. Heb je een zware training staan? Neem dan alvast een boterham met kipfilet, een bakje kwark of een eiwit-shake mee om na de tijd meteen je spieren te laten herstellen. Zo kun je inspelen op het soort training dat komen gaat en haal je dus meer uit je training.

Tip 3, communiceer met je trainer

Laat voordat de training begint je trainer weten waar je de focus op wil leggen tijdens de training. Heb je een rustige training, dan kun je mooi veel aandacht geven aan je techniek. Zeg tegen je trainer op welk technische aspect jij je wil gaan focussen deze training, zodat hij of zij kan meekijken en weet waar hij of zij op moet letten. Zo krijg je gerichtere aanwijzingen en kun je specifiek trainen.

Tot slot

Een goede voorbereiding is vooral belangrijk en nuttig als je niet zo heel vaak traint in de week. Zorg dat de keren dat je wel gaat je alles uit je training kunt halen. Train je juist heel veel, dan is het zonde om al die uren in het water te liggen en er niet het maximale uit te halen. Dus ook dan zijn deze tips zeker het uitproberen waard. Wees niet bang om je trainer te benaderen en te vragen om bijvoorbeeld een jaarplanning. Gewoon doen! Een ja heb je en een nee kun je krijgen. Succes!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *