BCAA, de ultieme sportdrank voor wedstrijdzwemmers

Het is belangrijk om tijdens een training veel te drinken. Dit is een uitspraak die voor veel zwemmers, maar ook voor sporters in het algemeen, zeker bekend is. Door genoeg te drinken kun je een training beter doorkomen, blijft je lichaam gehydrateerd en is de kans op het krijgen van verkrampte spieren aanzienlijk minder. Een veel gebruikte sportdranken zijn isotone dranken, maar wat dacht je van BCAA? Een sportdrank die veel te weinig wordt gedronken, terwijl het zoveel meer voordelen heeft voor jong en oud!

 

Isotone dranken

Dit zijn de meest bekende dranken. Je vindt ze in de supermarkt en deze worden gezien als erg toegankelijk. Als kinderen gaan sporten zijn dit meestal de eerste sportdranken die ouders kopen voor hun kinderen. Wat belangrijk is om te weten is dat er in deze dranken erg veel suikers zitten. Deze zorgen ervoor dat je een oppepper krijgt qua energie, maar na enige tijd krijgen veel mensen ook weer een dipje door de plotselinge toename van suiker in het lichaam. Dranken die dit kunnen veroorzaken zijn AA Isotone, Aquarius, Extran en Isostar bijvoorbeeld.

Bij De ZwemSpecialist verkopen we twee soorten isotonedranken, namelijk PowerBar Isoactive en BioTechUSA Isotonic. Isotonic bevat iets minder suiker en is dan ook wat ons betreft het meest geschikt als isotone sportdrank voor zowel kinderen als volwassenen. Isotonic bevat daarnaast calcium, magnesium, zouten en vitamines waardoor je ook hier een deel van je dagelijkse behoefte van binnenkrijgt en hier dus geen te kort van krijgt tijdens een training.

BCAA

De afkorting BCAA staat voor Branched-Chain Amino Acids, vrij vertaald vertakte keten aminozuren. Dit klinkt erg spannend, maar geloof mij, ik leg je nu uit wat BCAA is en hoe het jouw helpt om je lichaam beter te laten functioneren en presteren.

Voorkomen dat spieren als energiebron worden gebruikt

Tijdens een zware en/of lange zwemtraining kan het zijn dat je onvoldoende koolhydraten hebt gegeten om je de hele training te voorzien van voldoende energie. Wanneer dit het geval is, zijn de BCAA aminozuren de eerste eiwitten in de spieren die als energiebron worden aangesproken. Dit zal ervoor zorgen dat je spiermassa verliest. Je spieren worden als het ware opgegeten door je spieren om energie te kunnen leveren. Dat is dus ook wat er gebeurt als iemand aan het afvallen is en hiervoor extreem weinig eet; je gaat veel spiermassa verliezen.

Door tijdens de training BCAA te drinken zorg je ervoor dat je altijd voldoende van deze aminozuren beschikbaar zijn voor je lichaam. Hiermee voorkom je dus spierafbraak. Daarnaast spelen BCAA’s een belangrijke rol bij het herstel van de spieren.

Herstel van spieren

Aminozuren spelen een belangrijke rol in het spierherstel. Vooral het aminozuur leucine speelt hierin een belangrijke rol. Hiervoor werkt het aminozuur leucine samen met de aminozuren valine en isoleucine. De combinatie van deze aminozuren zorgen voor een stimulering van de eiwitsynthese. Door deze versnelde eiwitsynthese herstel je sneller na een training en lopen je spieren minder schade op na een training.
Het effect van kortere herstelperioden tussen trainingen door zorgt ervoor dat je vaker je spieren kunt trainen.

Veel mensen welke beginnen met BCAA supplementen merken op dat zij na de trainingen ook minder spierpijn hebben. BCAA’s spelen dus een rol tijdens en na de training. Tijdens de training zorgen BCAA’s ervoor dat er minder spierschade aan de spieren ontstaat en na de training zorgen BCAA’s ervoor dat je sneller hersteld. Zo is uit onderzoek gebleken dat je spierpijn (deels) kunt voorkomen door BCAA’s supplementen te gebruiken.

Conclusie

Isotone dranken zijn een goede aanvulling tijdens een training voor jong en oud. Echte de grote hoeveelheid suiker kan nadelige gevolgen hebben wanneer je dit dagelijks drinkt. Zwemmers hebben vaak lange trainingen en als ze daarnaast ook zwaar zijn, is BCAA een super goede vervanging van deze Isotone dranken.Wees vooral niet bang voor BCAA, er zitten stoffen in die van nature ook in je lichaam zitten, geen caffeïne en bijna 80% minder suiker. Voor zwemmers een super sportdank om te nuttigen en de voordelen ervan te ervaren.

Heb je allergieën of andere medische klachten? Raadpleeg dan altijd eerst je huisarts om te informeren of een bepaalde Isotone drank geschikt is voor jou. Kijk altijd goed naar de hoeveelheid suikers en gebruik Isotone drank daarnaast niet elke dag, maar alleen bij zwaardere/langere trainingen.

Nog vragen na het lezen van dit artikel? Je kunt je vragen altijd stellen door te mailen naar info@zwemspecialist.nl.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *