Doelen stellen: Nieuwe ronde, nieuwe kansen!

Het nieuwe jaar is weer begonnen en dan zal iedereen wel één of meerdere goede voornemens hebben. In dit blog kun je meer lezen over het stellen van doelen en hoe je deze kunt verwezenlijken. Bij het zwemmen begint na de jaarwisseling natuurlijk niet een nieuw zwemseizoen, maar wel het lange baan seizoen! Een goed moment om de doelen die je in september, aan het begin van dit zwemseizoen, het opgesteld te evalueren en eventueel aan te passen. Ook is het een goed moment om met een frisse blik verder te gaan en doelen op te stellen die jij op de lange baan wilt halen.

Veel zwemmers/zwemsters (waaronder ik) vinden het fijn om met een bepaald doel te zwemmen. Dit hoeft hierbij niet te denken aan het behalen van een Olympische spelen, maar bijvoorbeeld doeltijden die je graag wilt halen of wedstrijden die je graag wilt zwemmen. Dit geeft je een reden om weer het zwembad in te duiken en je best te doen. Dit geldt natuurlijk niet voor iedereen. De één vindt het fijn om met een doel te trainen, en de ander ziet wel hoe het loopt.

Hieronder 4 tips voor het stellen van doelen en hoe je deze zou kunnen halen!

Tip 1: Stel specifieke doelen

Je hebt er niets aan als je bijvoorbeeld als doel stelt, ik wil een persoonlijk record zwemmen. Dit zou betekenen dat met iedere tijdsverbetering je doel is gehaald. Maak een overzicht van slagen en afstanden die voor jou het belangrijkste of het leukste zijn. Zet hier achter welke tijd je momenteel hebt staan. Deze tijden zijn te vinden op de website van Swimranking, mocht je niet al je tijden precies weten.  Zet vervolgens precieze tijden die je wilt behalen erachter. Ik vind het zelf leuk om ook in honderdste een doeltijd te stellen, dit maakt de uitdaging groter. Ook is het natuurlijk des te leuker als je een doeltijd haalt op de honderdste nauwkeurig. Je kunt doelen stellen in de vorm van tijd, maar je kunt ook doelen stellen in de vorm van wedstrijden. Bijvoorbeeld als je jezelf wilt plaatsen voor een bepaalde wedstrijd, of als je graag een A/B finale wilt halen op een NK.

Tip 2: Stel meetbare doelen

Zorg ervoor dat je duidelijk hebt wanneer je een doel hebt gehaald. Door tijden op te schrijven weet je precies wanneer je een doel hebt behaald. Ook maakt dit je doel wat meer tastbaar en kun je er gemakkelijker naartoe trainen. Je haalt meer motivatie uit je doelen als je duidelijk kunt aangeven wanneer je een doel hebt gehaald. En dan weet je ook preciezer wanneer je jezelf kunt belonen!

Tip 3: Stel grote, maar vooral realistische doelen

Iedereen wil zichzelf verbeteren en natuurlijk bij de besten horen.  Je kunt alleen je motivatie verliezen gedurende het seizoen als je erachter komt dat de doelen die je eerder hebt gesteld niet meer haalbaar zijn. Het is daarom belangrijk om op de helft van het seizoen nog een keer naar je eerder gestelde doelen te kijken en ze waarnodig bij te schaven. Dit kan zijn, omdat je ze al hebt gehaald, of omdat je ze door bijvoorbeeld een blessure (nu) niet kunt halen. Door grote doelen te stellen kun je ergens naar uitkijken en natuurlijk dit als je ultieme droom hebben. Dit is voor iedereen anders en het kan zelf zijn dat je bijvoorbeeld ooit een 1500 meter wil zwemmen. Naast deze grote droomdoelen moet je realistische doelen stellen. Kijk naar de stappen die je vorig jaar hebt gemaakt met de trainingsarbeid die je toen hebt verricht. Zijn je trainingen onveranderd? Stel dan je nieuwe doelen op basis van de stappen die je vorig jaar hebt gemaakt. Ga je meer/minder trainen? Zorg dan dat je hier rekening mee houdt met het stellen van je doelen. Het kan zijn dat je genoegen moet nemen met iets minder, of dat je kunt gaan kijken of je toch niet dat stapje extra voor elkaar kunt krijgen.

Tip 4: Stel lange en korte termijn doelen

Het is goed om bij het stellen van doelen twee categorieën te gebruiken. De lange en korte termijn doelen. Bekijk wat je het komende seizoen of het komende half jaar wilt behalen. Maar stel ook een doel die je over 2 of misschien 5 jaar wilt behalen. Elk seizoen kun je dan je doelen zo stellen dat je elke keer iets dichter bij je droomdoel komt, en je deze uiteindelijk kunt gaan verwezenlijken! Wees niet te ongeduldig met het stellen van droomdoelen, neem de tijd en wees realistisch, en kijk natuurlijk wat haalbaar is. Niet iedereen kan het niveau van Ranomi halen, maar dit hoeft ook helemaal niet!

Tot slot

Zorg dat jij je doelen deelt met je trainer/trainster. Samen kun je kijken wat de mogelijkheden zijn en hij of zij kan rekening houden met je doelen tijdens trainingen en wedstrijden. Je hoeft je doelen echt niet van de daken te schreeuwen. Zorg er alleen voor dat mensen die jou kunnen helpen met het bereiken van je doelen, ook weten waar jij voor gaat. Zorg dat je plezier houdt in wat je doet, haal motivatie uit je doelen. Merk je dat je wordt ontmoedigd door de doelen? Pas ze aan! Het is niet erg om erachter te komen dat je iets te optimistisch was hier leer je van.

Iedereen heeft andere doelen, de één wil tijden halen, en de ander wil het plezier behouden in het zwemmen. Wat je doel ook is, doe het niet alleen en beloon jezelf als je een doel hebt gehaald!

Succes!