Ah, heerlijk: INZWEMMEN

In dit blog leek het mij leuk om aandacht te geven aan het inzwemmen. Elke wedstrijd is het namelijk zover en mag iedereen in het vastgestelde half uur tot een uur zijn of haar eigen baantjes zwemmen als warming-up. De een heeft er een vaste routine in en de ander ziet elke keer maar waar hij of zij zin aan heeft. Het valt mij op dat er altijd een aantal dezelfde “soort” mensen zijn die je bij elke wedstrijd terug ziet. Iedereen met zijn eigen typische en leuke/grappige eigenaardigheden. Dit artikel is zeker niet bedoeld om mensen belachelijk te maken, maar om jullie op een leuke manier mijn bevindingen te delen. Wellicht herken jij jezelf hier in of een teamgenoot.

  1. De speeltuin

Voor sommige is inzwemmen niet meer dan één grote speeltuin. Je kunt op elke baan zwemmen waar je wilt. Je kunt naar de bodem duiken als je daar zin aan hebt en je kunt overal aan de kant hangen en kletsen met al je vrienden en vriendinnen. Dat andere mensen geen normaal keerpunt meer kunnen maken, omdat een compleet leger aan kinderen voor de kant staat, lijkt ze allemaal niets te schelen. En trekken ze eindelijk een baantje? Dan is de kans groot dat ze op de helft van de baan, of in eens spontaan omdraaien, of aan de lijn gaan hangen, of naar de bodem duiken. Worden baan één en zes vanaf nu gebruikt als sprintbaan? Dit is voor hen een teken om als eerste bij dit startblok te gaan staan om 20 keer te sprinten alsof hun leven er vanaf hangt!

  1. Het netwerk evenement

Het inzwemmen kan natuurlijk ook gebruikt worden om actief te netwerken. Voordat je ook maar het water aan hebt geraakt staan ze uren te kletsen achter de startblokken. Want je ziet natuurlijk sommige mensen een lange tijd niet en dan is er heel wat bij te kletsen. Lekker op de stoelen van de juryleden zitten, of hangen aan de statafels. Jongens die badmutsen ‘stelen’ van de dames, waarna zij natuurlijk beledigd hier achteraan rennen om deze terug te pakken. Om vervolgens weer verder te gaan met kletsen. Je kunt natuurlijk niet eeuwig kletsen met al je zwemvrienden, en 10 minuten voor het inzwemmen voorbij is, is het natuurlijk verstandig om toch nog een paar banen te gaan zwemmen.

  1. De gezellige drukte

Inzwemmen is natuurlijk belangrijk, elke trainer wijst op het belang van inzwemmen. De één neemt het net wat meer serieus dan de ander, maar uiteindelijk zal nagenoeg iedereen een paar baantjes trekken voor de wedstrijd. En dit betekend dat het één grote gezellige bende is in het water tijdens het inzwemmen. Vooral op de helft van het inzwemmen kun jij je geluk op tussen alle andere 48 personen per baan. Je voeten worden constant aangetikt, wil je net een paar meter hard zwemmen, zwemt iemand schoolslag voor je. Wil je rustig rugcrawl zwemmen, zwem je zo boven op de rug van iemand die benen zwemt. En dan nog niet te spreken over de klappen die je krijgt wanneer iemand zo fanatiek is om vlinderslag in te gaan zwemmen.

Wat laatste tips

Nee het inzwemmen is niet altijd top, om het zo te zeggen. Wel is het natuurlijk belangrijk om in te zwemmen. Wil je de drukte vermijden, ga dan juist helemaal aan het begin of aan het einde inzwemmen. Wanneer het echt druk wordt, kun je dan stoppen en heb je toch wat meters gemaakt. Ook is het verstandig om genoeg oefeningen op het droge te doen. Is er dan echt geen plek voor je om in te zwemmen? Dan heb je in ieder geval je lichaam warm weten te maken door oefeningen te doen. En verder is het verstandig om oogkleppen op te doen, zodat je geen bekenden tegenkomt wanneer je naar je baan loopt. Ook is een helm, kniebeschermers en elleboog protectie geen overbodige luxe tijdens een druk inzwemmen. En kun je als het inzwemmen bijna ten einde is altijd nog even die bodem aanraken of een bommetje in het water maken als het minder druk is, zodat niemand last van je heeft.